Úton-útfélen

Kalandozunk.

Étel-ital

2010. január 11. 23:40 - g-bacsi

Mit is viszek magammal egy túrára?

Legtöbbször azt szokták tőlem kérdezni, hogy miért jó túrázni, hiszen 2-3 napon keresztül csak nélkülözök. Na ez messze nem igaz, hiszen legtöbbször annyi ételt és italt viszünk, hogy még a hosszú meneteléssel sem sikerül ledolgozni.

Az elején el kell mondanom, hogy leginkább a hagyományos étrend híve vagyok, hitvallásom, hogy ami többszáz éven keresztül bevállt, annak ma is működnie kell.

Étel

A legfontosabb tényező, hogy étkezésünkkor elfogyasztott ételünk hosszasan tartó energiamennyiséget kölcsönözzön megfáradt testünknek, ne telítsen el/puffasszon fel, ne legyen túl nehéz cipelni, illetve esetenként elkészíteni. Különbséget kell tennünk aközött, hogy egynapos túrára megyünk, vagy többnapos, nomád, erdőben sátrazósra vesszük a figurát.

1.: Egynapos túra esetén nem kell túlagyalni a dolgot. Hideg időben érdemes nagy C-vitamin-tartalmú ételt magunkkal vinni, hiszen egy napos önfeledt természetjárás nem feltétlenül kárpótol egy hetes betegséget. Én ezt konyhasóval tartósított darált pritamin-paprikával szoktam megoldani (daráltpaprika), ami legtöbbször a társak körében is nagy sikert arat. Ezen kívül kis méretű vörös- vagy lilahagyma is elkél a zsákban. Egy kedves barátom ezen kívül a fokhagymára is esküszik. Ezekkel az egyetlen probléma a hazaúton magunkból árasztott "illat" lehet (szabad levegőn senkit nem zavar).

A ledolgozott energia- és zsírmennyiséget pótolhatjuk valamilyen szalonnával vagy szárazkolbásszal. Fontos, hogy az utóbbiból minél szárazabbat válasszunk, mert zsákunkban könnyen szétfolyhat, ami nem túl kellemes élmény.

A daráltpaprikához hasonlóan, kis üvegben tárolva vihetünk zsírt is, de ez inkább többnapos kirándulás esetén hatákony.

Kissebb-nagyobb energiabombát is érdemes magunkkkal vinni, hiszen hoszabb túra esetén nem sok idő jut az étkezésre, ezeket pedig menet közben is könnyen magunkhoz vehetjük. Ilyenek a csokoládé, aszalt gyümölcsök, befőttek, birsalmasajt, szőlőcukor stb.

2.: Második esetben (több napos túra) olyan készlettel kell kiegészíteni felszerelésünket, amiből könnyedén melegételt varázsolhatunk. Erre legtöbbször a különböző konzervek és levesporok az alkalmasak. Gyorsaság szempontjából a készételek előnyösebbnek számítanak, megbízható tartalom szempontjából már kevésbé. Társaimmal a Bud Spencer - Terence Hill filmekből kilesett hagymásbab kombót szeretjük a legjobban, hiszen elkészítéséhez fejenként 2 fej hagyma és egy konzerv bab elegendő. Kis zsíron megpirítjuk a hagymát, ráöntjük a babkonzerv tartalmát és rottyanásig főzzük. Sokan nem szeretnek nehéz serpenyőt cipelni, ezért gázos melegítőt alkalmaznak. Adott esetben ez is felettébb praktikus (nem lesz füstszagod, könnyebb mosogatni stb.), de kb. 5-öd annyi idő alatt készül el az étek mint a serpenyős megoldással. Meg azért az érzés is más.

Ital

Biztos sokan alkoholistának fognak hinni a következő pár bekezdés alapján. Lehet így van... A kezdőképpel összhangban el kell mondanom, hogy a hideg hajnali indulás idején nincs jobb egy huzat házipálinkánál. Tényleg csak egy korty! Egyrészt az addig tartó reszketést megszünteti, kávé helyett felébreszt és erőt ad az induláshoz. Fontos azonban, hogy fogyasztását túlzásba ne vigyük, hiszen könnyedén elfelejthetjük másnapra a túra élményeit, valamint veszélyesebb helyeken akár a nyakunkat is törhetjük.

Másik fontos alkololos italunk az esti vacsorához fogyasztott (vörös)bor. Na ez szinte tényleg csak a fájdalmak tompítására, az esti beszélgetés hangulatának javítására, valamint a vacsorával fogyasztott zsírok szétcsapatására szolgál. De gondoljunk csak bele: van-e jobb este az erdő mélyén a barátainkkal a tábortűz körül elfogyasztott bornál? Szerintem nem sok ilyen van.

Ezeknél azonban jóval fontosabb italok is vannak. Nyári túrákon jól meg kell tervezni a cipelt vízmennyiséget. Mivel szeretünk minél kevesebb súlyt a hátunkon hordani, a túra útvonalát is tervezhetjük úgy, hogy közben több vízvételi lehetőség legyen adott. A cipelt vízmennyiség különösen akkor fontos, mikor száraz égöv alatt tartózkodunk, vagy a hegy geológiai felépítése miatt kevés forrás találhatunk. NAGYON  FONTOS ezeken kívül, hogy a természetes, vagy akár mesterséges C-vitaminforrás magunkhoz vétele sokkal nagyobb vízmennyiség fogyasztását szükségelteti (személyes tapasztalat). Ugyanilyen például a hagyma és szőlőcukor fogyasztása is. Egy kedves professzorom a Líbiai-sivatagban élő tuareg tanácsát idézte, miszerint nagyon száraz és meleg helyen igyünk egy jó adagot reggelihez, de legközelebb mindenképpen csak ebédhez, vagyis jól osszuk be. Hiszen ha egyszer rákapunk, végtelen mennyiségű vizet meg tudunk inni, aminek következtében a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat is kiizzadjuk.

Hideg, téli túra esetén - gorbacsov barátom által már leírt módon - inkább csak forró teát vigyünk egy termoszban. Nagyon szonjasak sem leszünk, meg a szinte jéghideg víz amúgy sem fog fogyni.

Egyebek

Fontos dolog, hogy mindig mindenki egyszerre étkezzen, hiszen így a túra során kevesebbszer kell megállni, mintha mindenki külön-külön döntene úgy, hogy ő most éhes. Nehéz dolog, de ha nem vagyunk éhesek is harapjunk egy-két falatot (érdemes figyelni a túravezetőt, ő tudja mikor álltok meg legközelebb és ahhoz mérten fog enni), később ennek még örülni fogsz. Próbáljuk ezt a kezdők, újoncok fülébe is belerágni.

És végül ami a legfontosabb, hogy csomagolásnál ne csak Magadra gondolj! Társad biztos örülni fog, ha pl. ehet a szőlőcukrodból, és valószínűleg ő is meghálálja azt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr891665249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása